informatie

Johan zal net zo lang wachten tot het licht precies goed is. Op dat perfecte moment stopt de tijd, alle leven is geblokkeerd, zodat de focus volledig ligt op het vastleggen van de perfecte pose, een gebouw, de interactie, die uitdrukking.

Er ligt een uiterste gevoeligheid in zijn aanpak en benadering van licht - met name dat van natuurlijk licht in plaats van kunstlicht.

Maar er is nog een kwaliteit in Johan's werk dat hem echt markeert en dat is het feit dat hij foto's op dezelfde manier neemt zoals de grote Nederlandse meesters hun schilderijen maakten.
Onder ons gezegd zijn we in zijn wereld, alsof we door hem in vertrouwen zijn genomen. Nu 'zien' we zoveel meer - 'zien we wat anderen misschien niet zien'. We weten nu dat hij de hele dag wachtte voor het juiste licht om het gebouw op een zodanige wijze te fotograferen. We zien de relatie tussen de kapper en de man die hij aan het scheren is en hoe deze wordt weerspiegeld in hun gezichten. We begrijpen meer over de positie van een ballerina met de Eiffeltoren.
Plotseling zijn de foto's zo veel meer, omdat we meer van het verhaal er achter weten. Dit kan doordat de foto lijkt geschreven, de hoek spreekt, de gezichtsuitdrukkingen verstoppen iets etc. etc. De kijker voelt zich bevoorrecht, goed geïnformeerd, gewaardeerd. De kunst van de fotograaf als een verhalenverteller is nu zo veel duidelijker te zien en de kwaliteit van de foto's is verbeterd.

Johan

© 2024 - All Rights Reserved. Pagina delen